Netradiční doplnění vitamínů během zimy

Chladné počasí k nám rychle dorazilo a tím pádem je tu i doba nemocí, chřipek a permanentní rýmy. V zimě je extrémně důležitá prevence a posilování imunitního systému. Většina z nás ví o blahodárném účinku citrónů a pomerančů, ale máte i jinou možnost. Pokud citrusy zrovna nemusíte, spolehněte se na červenou řepu.

Mnoho lidí úplně zapomnělo na úžasné vlastnosti, které má obyčejná červená řepa. První zmínky o této zelenině jsou již tři tisíce let staré a během staletí se hojně využívala. Tenkrát se ovšem konzumovaly především její listy a kořen se využíval jako léčivo. Dnes je tomu jinak.salát z červené řepy

Zpracujte ji celou

Možností, jak ji upravit a využít je hodně. Základní informací je, že ji můžete v klidu sníst celou. Listy můžete tepelně upravit a ochutit jako špenát. Tyt dvě zeleně jsou si totiž chuťově velmi podobné. Většina lidí se ovšem rozhodne především pro kořen.

Stejně jako u většiny jiných druhů ovoce a zeleniny je nejlepší, když se rozhodnete pro konzumaci bez tepelné úpravy. Ideální je proto si z ní udělat šťávu, kterou můžete naředit vodou nebo mrkvovou šťávou. Stejně tak ji můžete použít do polévek, udělat si z ní pomazánku nebo ji jen přidat do salátu. Zakoupit ji ale můžete také konzervovanou a mít ji tak kdykoli po ruce.

Netradiční přístup

V posledních letech se ale objevila ještě jedna varianta. Sušená červená řepa v prášku od Naklíčeno se skvěle hodí jako potravinový doplněk, ale také jako přírodní potravinové barvivo. Nejen v čerstvé podobě, ale i takto je velmi zdravá a udržela si mnoho ze svých jedinečných vlastností.
džus z řepy a mrkve

K čemu je dobrá?

Stejně jako citrusy je nejlepší jako prevence chřipkových onemocnění zejména během zimních měsíců. Díky velkému obsahu vitamínů (včetně C) pomáhá posilovat imunitní systém a chrání organismus před viry a bakteriemi, které nyní číhají na každém rohu. To ale není všechno. Díky obsahu draslíku pomáhá zlepšit srdeční činnost a stabilizovat krevní tlak.